Het LeuteTeutebal.


Een carnavalsbal voor: ouderen, mensen en kinderen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Dat was er nog niet in de gemeente Geertruidenberg. 'Was' want zondag 8 februari 2015 was het LeuteTeutebal in Fort St. Gertrudis in Geertruidenberg. Jeffrey Aerts, Lucie de Jongh, Carlo Commeren en Lia de Wijs hadden een mooi evenement opgezet, met de hoop dat het LeuteTeutebal jaarlijks georganiseerd gaat worden.

Het ontstaan

Het idee voor het LeuteTeutebal is eigenlijk bij twee personen los ontstaan. Bij Jeffrey is het eigenlijk begonnen toen hij Prins Carnaval werd. Hij is toen door mensen benaderd of hij ook eens met de Raad van Elf langs wilde gaan bij het Prisma. Toen viel het hem op dat hij door meerdere mensen benaderd werd. Die van die afdeling en die daarvan. Dat is leuk, maar dan ben je eigenlijk heel de carnaval weg en heb je eigenlijk maar een paar mensen te bereikt. Wat als we één ding organiseren. Toen is hij gaan malen, over hoe het moest worden. Wat hij van plan was heeft hij op zijn Facebookpagina gezet, om te kijken of er feedback kwam. Op ongeveer hetzelfde moment was ook Lucie de Jongh bezig met een soortgelijk idee. Zij zat samen met haar zus Lia de Wijs bij stichting Vessmah, de jongerenstichting. Daar hebben ze 8 jaar het Prisma-carnaval georganiseerd. Stichting Vessmah werd opgeheven en zo ook Prisma-carnaval. Toen kwam Lucie in contact met Ton Damen van Riethorst Stromenland. Deze wilde wat nieuwe evenementen binnen halen in de Riethorst. Zo kwam eigenlijk het idee om iets rondom carnaval te organiseren, met de doelgroep ouderen. Jeffrey en Lucie kwamen met elkaar in contact en de twee ideeën werden samengesmolten. Zij zaten heel veel op één lijn. Ze wisten ook dat er qua organisatie nog mensen bij moesten komen. Lia kwam erbij en via een oproep van Facebook had Carlo zich aangemeld. Deze twee vonden het een topidee en wilde graag meehelpen. Carlo werkt binnen Prisma en is daardoor een belangrijke schakel binnen de groep. Het maakte het benaderen van de mensen wat makkelijker.

Doelgroepen bereiken

Waar een nieuw evenement normaal gesproken via verschillende kanalen gecommuniceerd kon worden, is dat met deze doelgroepen van het LeuteTeutebal anders. Dat was moeilijker in kaart te brengen. We zijn daar in oktober 2014 al mee begonnen aldus Lucie. Jeffrey keek daar wel raar van op. Er waren veel losse punten, stichtingen, organisaties en instanties. En het moest bij de juiste mensen terechtkomen. Daarnaast zit je nog met een deel van de doelgroep die nog thuis woont of buiten de gemeente woont. Het doel was om iedereen van deze doelgroepen te bereiken, dan konden ze zelf kijken of ze wilden komen. De organisatie van het LeuteTeutebal was in een gat gesprongen dat maakt het leuk en spannend. Sponsoren en vrijwilligers waren laaiend enthousiast. Er was ook verbazing dat zo'n evenement er niet was binnen de gemeente. Maar het was natuurlijk ook de vraag of er behoefte was.

Toekomst

We trekken er in ieder geval drie jaar voor uit. We willen het een kans geven. Lia slaat daarbij de spijker op z'n kop, "Het moet natuurlijk ook groeien en bekendheid krijgen. Dat heeft tijd nodig." Aan de organisatie zal het in ieder geval niet liggen. De voorbereidingen waren goed, het evenement stond. De 1e editie was op zondagmiddag 8 februari 2015. Het was een groot succes geworden met veel warme reacties van diverse instellingen en organisaties. In de zomer van 2015 is de stichting LeuteTeutebal opgericht en zijn de voorbereidingen voor de 2e editie in volle gang.